PAW ogłasza nabór do Studium Praktycznego Winiarstwa 2017
Na zajęcia w Podkarpackiej Akademii Wina co dwa tygodnie przez cały rok przyjeżdżają do Jasła ludzie z całej Polski. Uczą się trudnej sztuki winiarskiej od najlepszych fachowców w swoich dziedzinach. Pod okiem praktyków sami zakładają winnicę, opiekują się nią przez cały rok, uczą się oceniać i degustować wino. A na egzaminie dyplomowym muszą zaprezentować zrobione na zajęciach własne wino. Nabór na trzecią edycję Studium Praktycznego Winiarstwa 2017 już trwa. Liczba miejsc ograniczona.
Od kilkunastu lat Podkarpacie ugruntowuje swoją pozycję jako centrum edukacji winiarskiej w Polsce. Zwieńczeniem tych działań jest utworzona w 2014 r. Podkarpacka Akademii Wina w Jaśle, prowadzona przez Fundację Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”. Partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Sztandarowym projektem PAW jest roczne Studium Praktycznego Winiarstwa. Przedsięwzięcie idealnie wpisuje się w potrzeby rozwijającego się w dynamicznym tempie polskiego winiarstwa. – Na tym etapie, myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów, nie tylko w temacie uprawy winorośli i poprawnej produkcji wina, ale i wszystkich innych aspektach związanych z winiarstwem – podkreśla Roman Myśliwiec, nestor polskiego winiarstwa, założyciel Fundacji „Galicja Vitis”. – Przez cały rok nasi słuchacze zdobywają winiarską wiedzę na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach.
Celem Studium jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winorośli i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie.
SPW obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowią zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. – Program zajęć przystosowany jest do cyklu wegetacyjnego winorośli i sezonowego cyklu produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina – podkreśla R. Myśliwiec.
Poletkiem dydaktycznym dla słuchaczy SPW jest założona wiosną 2016 r. w Jaśle pierwsza w Polsce miejska winnica. Na potrzeby Studium udostępniona jest także profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
W ramach czesnego uczestnicy otrzymują oprócz 320 godzin wykładów, także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne itp. Otrzymują również profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe, a na zakończenie dyplom ukończenia Studium. Podczas każdego zjazdu zapewniamy serwis kawowy (kawa, herbata, woda mineralna, przekąski).
Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Studium Praktycznego Winiarstwa, nie są działaniami komercyjnymi nastawionymi na zysk, a opłaty uczestników pokrywają jedynie faktyczny koszt organizacji szkoleń.
Zasady rekrutacji na Studium podane są na stronie www.akademiawina.org w zakładce „Kursy i szkolenia / Zgłoszenie/rejestracja”. W celu dokonania zgłoszenia należy korzystać z formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie. Liczba miejsc – 25. Termin zgłoszeń kandydatów – do 15.12.2016 r. Liczyć się będzie kolejność zgłoszeń!
O tym, jak przebiegają zajęcia tegorocznego SPW informujemy na bieżąco na naszej stronie w zakładce Aktualności.
Opinie Absolwentów Studium Praktycznego Winiarstwa 2015
„Studium to nie tylko teoretyczna i praktyczna nauka winiarstwa – to wielka przygoda życia! Po spotkaniu z panem Romanem Myśliwcem wszystko co dotychczas miałeś w głowie na temat wina wywraca się do góry nogami i zaczynasz życie od początku. Nowe życie – najpierw działka: przygotowanie gruntu pod winnicę, plan nasadzeń, wybór i zamówienie sadzonek, a do tego równolegle uruchamiasz profesjonalną przetwórnię, bo przecież nie może wylecieć z głowy wszystko to czego się nauczyłeś w Studium! O nowych przyjaźniach i poznaniu osób tej samej pasji nawet nie wspominam. Żal, że kurs się już kończy… Zaczynam zazdrościć kolejnemu rocznikowi – teraz wszystko co najpiękniejsze przed Nimi. Nie jestem osobą egzaltowaną, raczej realistą twardo stąpającym po ziemi, domowe „wina” robiłem od trzydziestu lat (data na pierwszej wyprodukowanej przez mnie butelce to rocznik 1986…) a mimo to Studium Praktycznego Winiarstwa PAW odmieniło moje życie.” – Zbigniew Edward Duda, Kielce
„Jako całkowicie początkujący winiarz bez winnicy, bez podstaw teoretycznych i praktycznych miałam wiele obaw, czy dam radę dotrwać do końca kursu. Okazało się, że obawy były niepotrzebne, a każdy z 20 zjazdów był wspaniałą przygodą dzięki, której odkryłam nową pasję – winiarstwo. (…) Kurs był też okazją do poznania wspaniałych ludzi – autentycznych pasjonatów winiarstwa.” – Monika Duda, Kielce
„Podczas rocznego Studium w Podkarpackiej Akademii Wina miałem możliwość zgłębienia swojej wiedzy na temat uprawy winorośli i produkcji wina. Zaletą kursu była duża ilość zajęć praktycznych oraz wykwalifikowana kadra wykładowcza która chętnie odpowiadała na zadawane pytania. Zdobyta podczas kursu wiedza z pewnością pomoże mi uniknąć wielu błędów często popełnianych w procesie produkcji, co finalnie przełoży się na coraz lepsze wino” – Leszek Popko, Tereszpol, woj. lubelskie, Winnica Pasja Roztocza
„Dziękuję za mile spędzony czas, możliwość poznania sympatycznego towarzystwa. Dzięki zajęciom bez problemu przeszłam przez procedury związane z zatwierdzeniem zakładu w Urzędzie Celnym odnośnie produkcji cydru, peery i owocowych win markowych. Zajęcia pozwoliły mi poznać bogactwo smaków i aromatów w winach. Poważnie zaczęłam myśleć nad założeniem winnicy. PS. czekam na dalsza ofertę edukacyjną” – Elżbieta Buła, Lublin
„Kurs rewelacyjny! Zajęcia teoretyczne, praktyczne, liczne degustacje, wycieczki, wszystko bardzo dobrze zorganizowane. Wykłady prowadzone przez profesjonalistów. Miła atmosfera, fajni ludzie aż żal się rozstać” – Joanna Dudek, Rzeszów
„Przyszedłem na kurs jako działkowiec, wyjeżdżam jako początkujący winiarz” – Grzegorz Dudek, Rzeszów
„Podkarpacka Akademia Wina to przygoda z winoroślą, która pokazuje jak długa i ciężka jest droga od posadzenia sadzonki do butelki wina na naszym stole. Akademia przekazuje w sposób teoretyczny i co najważniejsze w sposób praktyczny w szerokim zakresie wiedzę jaką posiadać musi winiarz, który będzie umiał uprawiać winorośl dającą bardzo dobrej jakości winogrona z których zrobi jeszcze lepsze wino, który będzie wiedział jak zaprojektować i zarejestrować winnicę, przeprowadzić dla licznie przybywających enoturystów degustację swoich win. Gorąco polecam! Naprawdę warto!” – Michał Klamka, Kraków
„Zdaje się, że ta roczna przygoda z PAW odmieni moje życie i to w sposób bardzo przyjazny. Pamiętam jak ponad rok temu poszukiwałem sposobu na połączenie przyjemnego z pożytecznym. O winie wiedziałem nie za wiele. Ale czasami spotykając jego prawdziwych pasjonatów czułem, że to może być również mój sposób na życie. Zgłaszając swoją chęć uczestniczenia w zajęciach PAW miałem jednak mieszane uczucia. Nie wiedziałem kim są organizatorzy Studium, nie wiedziałem czym zajmują się na co dzień. Do tego ta odległość i dwadzieścia parę weekendów wyrwane rodzinie i obowiązkom zawodowym. Dopiero bezpośredni kontakt z Nimi przekonał mnie, że dam radę. (…) Wierzę, że każda znajomość zawarta dzięki PAW mnie wzbogaca. Teraz nie za bardzo sobie mogę wyobrazić, że już nie będę co drugi tydzień wstawał o 3:45 i pędził do Jasła pustą autostradą. Ale obiecuję sobie utrzymać kontakt z każdym z Akademii i tworzącymi ją ludźmi. To był naprawdę fajny rok.” – Jarosław Mazurek, Bagieniec k. Wrocławia
(Fundacja „Galicja Vitis”)