W kraju piramid z Mahomedem Nasefem
Ogromne zainteresowanie wzbudziła kolejna impreza z cyklu „Studnia kulturalna”, zorganizowana w Jasielskim Domu Kultury. W spotkaniu „Noc arabska”, prowadzonym przez Mohameda Nasefa, wzięło udział ponad 60 osób.
– Tym razem, na początku wakacji chcieliśmy zaprosić państwa na wędrówkę kulinarną po świecie – powiedziała dyr. JDK Krystyna Kasprzyk, przedstawiając zebranym gospodarza spotkania oraz jego przełożonego – Zbigniewa Kurleto, szefa kuchni w firmie „Trafunek” Marka Mroczki.
Uczestnicy spotkania mieli okazję bliżej poznać kulturę arabską oraz spróbować specjałów kuchni egipskiej. Na początek wyświetlony został kilkunastominutowy dokumentalny film o Egipcie, przybliżający historię, kulturę i religię kraju, tradycje i zwyczaje mieszkańców oraz najbardziej interesujące dla turystów miejsca. Po prezentacji Mahomed Nasef zaprosił wszystkich do degustacji przygotowanych przez siebie potraw. Każdy kto chciał mógł spróbować jak smakuje m.in. kebab drobiowy, bramida warzywna (sezonowe warzywa pokrojone w kostkę i smażone na głębokim tłuszczu), gulasz arabski z chlebem i ryżem orientalnym z szafranem oraz sałatki i cztery rodzaje sosów: czosnkowy, orientalny, ostry i mega ostry. Później były herbaty i wyśmienite ciasteczka, a chętni mogli spróbować jak się pali fajkę wodną. Wszystko w pięknej scenerii, przygotowanej przez plastyczki z JDK.
Mahomed Nasef urodził się w Kairze, gdzie ukończył studia odpowiadające polskiemu prawu administracyjnemu. W Polsce mieszka od kilkunastu lat. Pracuje w znanej nie tylko w najbliższej okolicy ze znakomitego menu firmie cateringowej „Trafunek” w Dębowcu.
(JDK)