terazJaslo.pl
BĄDŹ NA BIEŻĄCO
ZAPROSZENIE
INFORMACJE

PAW prowadzi już nabór na 2018

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle prowadzi nabór (na czwarty rocznik) do Studium Praktycznego Winiarstwa 2018. Zgłoszenia chętnych już napływają, liczba miejsc ograniczona do 25 osób. Obowiązuje kolejność zgłoszeń.

Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle to wiodąca w Polsce placówka zajmująca się szkoleniami winiarskimi. Adresowana jest w pierwszej kolejności do profesjonalistów pracujących w sektorze winiarskim, ale także do amatorów i miłośników wina. Sztandarowym projektem PAW jest Studium Praktycznego Winiarstwa, przedsięwzięcie idealnie wpisuje się w oczekiwania winiarzy. Na początkowym etapie, myśląc o sukcesie, nie można pozwolić sobie na działania amatorskie, trzeba korzystać z wiedzy doświadczonych profesjonalistów, nie tylko w temacie uprawy winorośli i poprawnej produkcji wina, ale i wszystkich innych aspektów związanych z winiarstwem.

Studium Praktycznego Winiarstwa dedykowane jest posiadaczom winnic oraz osobom, które w najbliższym czasie zamierzają założyć taką uprawę i zająć się produkcją wina. Celem Studium jest wykształcenie winiarzy praktyków, którzy poradzą sobie samodzielnie z uprawą winorośli i wyrobem wina na profesjonalnym poziomie. Zajęcia trwają rok, w tym czasie słuchacze PAW zdobywają winiarską wiedzę na zajęciach teoretycznych i praktycznych, prowadzonych przez czołowych fachowców w swoich dziedzinach. SPW obejmuje łącznie 320 godzin wykładów, podzielonych na 20 zjazdów weekendowych (po 16 godzin każdy), z czego ponad 100 godzin stanowią zajęcia praktyczne, odbywające się w winnicy i winiarni. Program zajęć przystosowany jest do cyklu wegetacyjnego winorośli i produkcji wina, aby jego uczestnicy mogli w praktyce przećwiczyć wszystkie zabiegi w winnicy i etapy wyrobu wina. Uczestnicy otrzymują także dodatkowe praktyki, szkolenia degustacyjne, z oceny wina, sommelierskie, wyjazdy studyjne, profesjonalnie przygotowane materiały szkoleniowe.

Poletkiem dydaktycznym dla słuchaczy SPW jest założona wiosną 2016 r. w Jaśle pierwsza w Polsce miejska winnica, którą na zlecenie miasta założyła i prowadzi Fundacja Galicja Vitis. Na 50 arach rośnie 1800 krzewów winorośli, m.in.: Regent, Rondo, Seyval Blanc, Solaris, Jutrzenka. Na potrzeby Studium udostępniona jest także profesjonalna przetwórnia o powierzchni 200 m2 z zapleczem socjalnym, sanitarnym oraz laboratorium. Część zajęć praktycznych odbywa się w laboratoriach Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Tematyka zajęć:

I. Uprawa winorośli:
1. Biologia winnego krzewu.
2. Odmiany winorośli do uprawy w Polsce.
3. Wymagania siedliskowe winorośli i wybór lokalizacji winnicy w polskich warunkach klimatycznych.
4. Zakładanie winnicy.
5. Formy prowadzenia krzewów.
6. Opieka nad młodą winnicą, przed wejściem krzewów w owocowanie.
7. Prowadzenie owocującej winnicy.
8. Nawożenie winnicy.
9. Ochrona winorośli.
10. Mechanizacja prac w winnicy.
11. Zbiór winogron.
II. Wyrób wina:
12. Skład chemiczny oraz analiza moszczu i wina.
13. Mikrobiologia wina.
14. Pomieszczenia, sprzęt i materiały do wyrobu wina.
15. Higiena przy wyrobie wina.
16. Winogrona jako surowiec winiarski – ich jakość oraz przydatność do wyrobu poszczególnych typów wina.
17. Przerób winogron oraz wstępna obróbka miazgi i moszczu przed fermentacją.
18. Fermentacja alkoholowa.
19. Fermentacja jabłkowo-mlekowa.
20. Pielęgnacja młodego wina po fermentacji.
21. Dojrzewanie wina.
22. Przygotowanie wina do rozlewu i jego butelkowanie.
23. Specjalne technologie winiarskie, w tym produkcja win słodkich, likierowych i musujących oraz zastosowanie beczek przy wyrobie wina.
24. Wady i choroby wina oraz ich zwalczanie.
25. Ocena degustacyjna wina w praktyce winiarskiej.
III. Prawne i ekonomiczne aspekty produkcji winiarskiej
26. Prawo winiarskie, w tym zajęcia dotyczące procedur akcyzowych prowadzone przez pracowników Urzędu Celnego.
27. Rynek wina oraz ekonomika produkcji winiarskiej w Polsce.
28. Organizacja niewielkiego gospodarstwa winiarskiego.
29. Enoturystyka oraz wybrane zagadnienia z marketingu wina.
30. Praktyka sommelierska w gospodarstwie winiarskim.

Opcje płatności czesnego:
1. wpłata jednorazowa za cały rok z góry: 4000 zł
2. wpłata w dwóch równych ratach za każdy semestr oddzielnie: 2200 zł
3. wpłata w czterech równych ratach za każdy kwartał oddzielnie: 1200 zł

Zasady rekrutacji na Studium podane są na stronie www.akademiawina.org w zakładce „Kursy i szkolenia / Zgłoszenie/rejestracja”. W celu dokonania zgłoszenia należy korzystać z formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie. Liczba miejsc – 25. Termin zgłoszeń kandydatów – do 05.12.2017 r. Obowiązuje kolejność zgłoszeń!

Po zakończeniu przyjęć powiadomimy kandydatów pocztą elektroniczną o przyjęciu – dopiero wtedy będzie można dokonywać wpłat na rachunek bankowy:

Fundacja Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”
BGŻ BNP PARIBAS nr. 64 2030 0045 1110 0000 0382 1820

Osoby przyjęte otrzymają szczegółowy harmonogram zajęć na cały rok Studium Praktycznego Winiarstwa. O tym, jak przebiegają zajęcia tegorocznego SPW informujemy na bieżąco na naszej stronie w zakładce Aktualności http://akademiawina.org/ oraz na portalu www.naszewinnice.pl w zakładce Wydarzenia/spotkania i szkolenia. Wszystkie działania szkoleniowe PAW, również Studium Praktycznego Winiarstwa, nie są nastawione na zysk, a opłaty uczestników pokrywają jedynie faktyczny koszt organizacji szkoleń.

Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa Galicja Vitis, partnerem projektu jest Miasto Jasło.

(Fundacja Galicja Vitis)

Back to top button