Słuchacze Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 zaliczyli kolejny zjazd
Mikrobiologia wina, pielęgnacja gleby i odżywianie winorośli – to tematy zajęć przygotowanych w ub. tygodniu przez Podkarpacką Akademię Wina dla słuchaczy rocznego SPW 2016.
Podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w winogronach, moszczu i winie oraz warunki do rozwoju różnych pożądanych mikroorganizmów tj. drożdże i bakterie mlekowe, omówił dr Paweł Satora, pracownik naukowy Katedry Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wykładowca PAW omówił także bakterie octowe i inne niepożądane mikroorganizmy oraz wywoływane przez nie zmiany oraz antyseptyczne działanie dwutlenku siarki i jego zastosowanie przy produkcji wina.
Mikrobiologią wina słuchacze zajmowali się pierwszego dnia zjazdu (sobota). Kolejny dzień wykładowy poświęcony był żyzności gleby i odżywianiu winorośli. Jak prawidłowo nawozić glebę w zależności od wieku winnicy, a także jak poznać kiedy krzewy winorośli mają za mało potrzebnych składników odżywczych i jak temu zapobiegać mówił dr Janusz Mazurek, wybitny polski specjalista w dziedzinie nawożenia i ochrony roślin.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
Kolejny zjazd już 9-10 kwietnia. Zapraszamy chętnych do skorzystania z naszej oferty.
Szczegóły na www.akademiawina.org w zakładce szkolenia.
(Fundacja „Galicja Vitis”)