Prawidłowe cięcie w winnicy to podstawa
Na czym polega zimowe cięcie w winnicy i jak prawidłowo formować i prowadzić krzewy winorośli – to tematy zajęć weekendowego zjazdu słuchaczy Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle.
30 osobowa grupa słuchaczy Studium Praktycznego Winiarstwa 2016 przez dwa dni uczyło się jak formować i prowadzić krzewy winorośl, a także jak chronić winnicę przed mrozem i przymrozkami wiosennymi. To niezwykle ważny temat, od prawidłowego cięcia krzewów w zdecydowanym stopniu zależą bowiem przyszłe zbiory w winnicy.
Pierwszego dnia zajęć słuchacze zdobywali wiedzę teoretyczną, a drugiego teorię przekładali na praktykę. Jak sami podkreślali co innego teoria, a co innego umiejętność prawidłowego cięcia krzewów. Każdy z akademików musiał przycinać sam, dzięki czemu sporo się nauczyli. Tradycyjnie już akademicy zaopiekowali się mini-winnicą na Rondzie Solidarności w Jaśle. Zajęcia prowadził Roman Myśliwiec.
Kolejna propozycja szkoleniowa, czekająca słuchaczy PAW to „Mikrobiologia wina” – zajęcia poprowadzi dr hab. Paweł Satora z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Wykłady na temat pielęgnacji i nawożenia gleby oraz odżywiania winorośli przedstawi dr Janusz Mazurek (19-20 marca br.)
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem projektu jest Miasto Jasło.
(Fundacja „Galicja Vitis”)
Bardzo dobrze znam ten klimaty.Znam je z Austrii.