Słodkie koronki
Koronki są na topie nie tylko w świecie mody, cieszą się dużą popularnością również wśród wytwórców słodkości. Tajniki tworzenia tych misternych i efektownych motywów zdobniczych odkrywali uczniowie ZSUiS podczas warsztatów cukierniczych.
Szkolenie odbyło się w miniony poniedziałek (07.12) w cukierni Bassara w Dębicy w ramach kontynuowanego również w bieżącym roku szkolnym projektu doskonalenia kwalifikacji zawodowych młodzieży – Akademia Młodego Cukiernika. Ta ciekawa, nowatorska forma kształcenia daje młodym adeptom cukiernictwa możliwość poznawania nowinek technologicznych w branży, a także szlifowania swoich umiejętności pod okiem profesjonalistów.
Tym razem uczniowie klas cukierniczych, wraz ze swoimi nauczycielkami zawodu, uczestniczyli w warsztatach poświęconych dekorowaniu ciast lukrem plastycznym i koronką cukierniczą. Podczas zajęć młodzież miała przyjemność przyglądać się pracy doświadczonych cukierników, aby później, pod ich kierunkiem, korzystając z cennych uwag i praktycznych porad, ćwiczyć swoje umiejętności.
Kunsztowne koronki i kolorowy lukier ozdobiły wyroby z ciasta piernikowego, a unoszący się w cukierni jeden z najpiękniejszych zapachów świątecznych – zapach ciasta piernikowego – przypomniał uczestnikom warsztatów, że wkrótce Boże Narodzenie.
Tradycyjne, kolorowe ciasteczka, fantazyjnie zdobione prostymi, lecz jakże efektownymi sposobami, mogą stać się ozdobą niejednego świątecznego stołu. Przekonali się o tym nasi uczniowie, dla których udział w warsztatach był kolejnym twórczym doświadczeniem, dzięki któremu mogli poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dekoracji ciast.
(ZSUiS w Jaśle)