Kolejny zjazd kursantów PAW zaliczony na piątkę z plusem
Po wakacyjnej przerwie ruszyły zajęcia Praktycznego Kursu Winiarstwa prowadzonego przez Podkarpacką Akademię Wina W Jaśle. Miniony weekend poświęcony był ocenie degustacyjnej win, ocenie stanu dojrzałości gron w winnicy i przygotowaniom przetwórni do winobrania.
W miniony weekend odbył się XIII zjazd rocznego Kursu przygotowującego uczestników do profesjonalnego prowadzenia działalności winiarskiej.
W sobotę (12 września) zajęcia poświęcone były ocenie degustacyjnej win w praktyce. Szczegółowo analizując i omawiając każde z 16 ocenianych win kursanci aktywnie uczestniczyli w zajęciach prowadzonych przez Wojciecha Bosaka.
W niedzielę (13 września) praktyczne zajęcia odbywały się w winnicy i przetwórni. Analizowano dojrzałość winogron z różnych odmian winorośli pod kątem terminu rozpoczęcia zbiorów i wnioskom, jakiego wina z tegorocznych zbiorów można się spodziewać. Owoców jest dużo i są zdrowe. Paradoksalnie upalne i bardzo suche lato wpłynęło jednak niekorzystanie na zawartość cukru i dojrzałość gron, ponieważ zbyt wysoka temperatura i brak wody pogarszają fotosyntezę. Wina będzie dużo, ale o tym jakie ono będzie zadecydują wiedza i umiejętności winiarza. Pod tym względem będzie to wyjątkowy rok – sprawdzian dla winiarzy.
Zajęcia prowadzili Roman Myśliwiec i Ewa Wawro.
Kursanci PAW, ucząc się podstawowych zasad obowiązujących w winiarstwie, na zajęciach praktycznych przygotowali przetwórnię do winobrania. Myjąc i dezynfekując potrzebny sprzęt musieli rozebrać go na części, a potem prawidłowo złożyć. Świetnie poradzili sobie z tym zadaniem.
Podkarpacka Akademia Wina to sztandarowe przedsięwzięcie Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, partnerem jest Miasto Jasło.
Jeszcze w tym tygodniu ruszy nabór na Praktyczny Kurs Winiarstwa 2016. Zainteresowanie jest bardzo duże, a liczba miejsc ograniczona. O przyjęciu decydować będzie kolejność zgłoszeń.
(Fundacja „Galicja Vitis”)