Udana inauguracja PAW
Strzał w dziesiątkę – tak można bez większej przesady podsumować pomysł z utworzeniem Podkarpackiej Akademii Wina w Jaśle. Zainteresowanie przechodzi najśmielsze oczekiwania organizatorów. Inauguracyjne szkolenie, które odbyło się w miniony weekend było najlepszym tego potwierdzeniem.
Przez dwa dni uczestnicy pierwszego szkolenia, adresowanego do początkujących winiarzy, uczyli się jak założyć winnicę, a przy tym nie popełnić błędów, których później nie da się już naprawić i jak zrobić poprawnie wino. Było także o tym, jak przygotować swoje gospodarstwo winiarskie do wymogów i standardów enoturystyki.
Pierwszy dzień szkolenia poświęcony był zajęciom teoretycznych, drugi praktycznym. Uczestnicy zwiedzili trzy okoliczne winnice, gdzie mieli okazję przekonać się, o tym, że każda z nich ma swój oryginalny styl, dzięki czemu oferta enoturystyczne jest znacznie ciekawsza.
W szkoleniu udział wzięło 40 osób, takie było bowiem założenie organizatorów, co do wielkości grupy, pozwalające na jak najefektywniejsze przekazania wiedzy. Zainteresowanie szkoleniem było jednak dużo większe, zgłosiło się co najmniej drugie tyle chętnych, dla których oferta zostanie powtórzona.
Podkarpacka Akademia Wina w Jaśle to bardzo ambitne przedsięwzięcie Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, dobrze wpisujące się w strategię promocji miasta Jasła, pod hasłem „w(inne) klimaty”. Stąd też Miasto Jasło jest partnerem w realizacji tego, przyjętego z tak dużym zainteresowaniem, projektu.
Sztandarową ofertą PAW, będzie roczny kurs winiarski, po skończeniu którego każdy z uczestników będzie umiał zarówno, jak poprawnie założyć i prowadzić winnice, ale także jak zrobić dobre wino.
– Naszymi wykładowcami będą wybitni specjaliści w swoich dziedzinach, fachowcy, praktycy. Program kursu oparty będzie na najlepszych światowych wzorach, a wykładowcami będą najlepsi specjaliści polscy i zagraniczni gwarantujący najwyższy profesjonalizm. Duży nacisk będziemy kłaść na zajęcia praktyczne, warsztaty prowadzone w winnicach, przetwórniach i laboratoriach – informuje Roman Myśliwiec, założyciel fundacji Galicja Vitis, główny pomysłodawca i inicjator tego przedsięwzięcia.
Roczny kurs winiarski rozpocznie się w lutym 2015 r., zgodnie z kalendarzem wegetacji roślin, a zakończy rok później egzaminem, podczas którego każdy z uczestników będzie musiał zaprezentować samodzielnie zrobione wino.
Obecnie trwają przygotowania do jego uruchomienia, nabór nie został jeszcze ogłoszony, a już wstępnie zgłosiło się kilkadziesiąt osób. To bardzo cieszy organizatorów, prawdopodobnie konieczna będzie weryfikacja kandydatów . Informacje na rekrutacji i warunkach zgłoszenia podane będą niebawem.
Tymczasem PAW przygotowuje kolejne szkolenia weekendowe: sommelierskie oraz oceny i degustacji wina.
Ewa Wawro
prezes Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa GALICJA VITIS