Inauguracyjne szkolenie w Podkarpackiej Akademii Wina
Fundacja Galicja Vitis zaprasza na szkolenie: „Uprawa winorośli i produkcja wina z elementami enoturystyki”, które będzie równocześnie inauguracją działalności Podkarpackiej Akademii Wina.
Podkarpacka Akademii Wina w siedzibą w Jaśle rozpoczyna działalność od szkolenia dla początkujących winiarzy. Inauguracyjne szkolenie odbędzie się w dniach 18-19 października br.
I dzień:
– termin szkolenia: sobota 18 października w Jaśle, godz. 9.00
– miejsce szkolenia: siedziba Medyczno-Społecznego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Jaśle (Pałac Sroczyńskich), ul. Tadeusza Sroczyńskiego 2.
II dzień:
– termin szkolenia: niedziela 19 października – godz. 9.00
– miejsce szkolenia: wyjazd studyjny do 3 winnic w okolicach Jasła (Winnica Sztukówka, Winnica Dwie Granice, Winnica Jana).
Szkolenia są w znacznym stopniu dofinansowane – koszt sobotnich zajęć teoretycznych 50 zł od osoby. Niedzielny wyjazd studyjny będzie się wiązał z odpłatnością uczestników za degustacje win w odwiedzanych winnicach (30-40 zł/os).
Opłatę w kwocie 50 zł należy wpłacać na konto Fundacji Na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis”, Bank Gospodarki Żywnościowej S.A. nr. 64 2030 0045 1110 0000 0382 1820 z dopiskiem w tytule przelewu „szkolenie”.
Zapisy na szkolenie przyjmujemy oraz udzielamy dodatkowych informacji pod adresem e-mail: redakcja@naszewinnice.pl, lub tel. 502 146 485. Liczba miejsc ograniczona do 40 osób, decyduje kolejność zgłoszeń. W zgłoszeniu należy podać: nazwisko, imię, PESEL, adres zamieszkania, telefon, email oraz dołączyć dowód wpłaty na podane wyżej konto.
Szczegółowy program oraz tematyka szkolenia:
18.10.2014:
– godz. 9.00 – uroczysta inauguracja działalności Podkarpackiej Akademii Wina z udziałem uczestników szkolenia oraz zaproszonych gości,
– godz. 10.00 – 13.00 – „Zakładanie i prowadzenie winnicy” – wykładowca Roman Myśliwiec
(wybór lokalizacji winnicy, materiał sadzeniowy, dobór odmian, cięcie i formowanie krzewów, pielęgnacja gleby, nawożenie, ochrona przed mrozami, chorobami i szkodnikami),
– godz. 13.00 – 14.00 – przerwa obiadowa,
– godz. 14.00 – 15.00 – „Wino i turystyka” – wykładowca Ewa Wawro,
(standardy oferty przygotowanej dla enoturystów; degustacja, zwiedzanie, prelekcje, sprzedaż wina w gospodarstwie i poprzez internet, wizualizacja gospodarstwa winiarskiego, działania okołowiniarskie, winiarska ścieżka, podstawy PR w winnicy),
– godz. 15.00 – 17.00 – „Wyrób wina w gospodarstwie winiarskim” – wykładowca Wojciech Bosak
(definicja wina, podstawowe właściwości fizykochemiczne winogron jako surowca winiarskiego, wstępny przerób winogron, obróbka moszczu, maceracja fermentacja, FJM, pielęgnacja i dojrzewanie wina, wyrób win specjalnych).
Łącznie 6 godzin (zegarowych) wykładów w formie prezentacji multimedialnej.
19.10.2014:
– godz. 9.00 – 17.00 – wyjazd studyjny do 3 winnic w okolicach Jasła (Winnica Sztukówka, Winnica Dwie Granice, Winnica Jana). (Zapoznanie się z ofertą enoturystyczną gospodarstw, zwiedzanie winnic i przetwórni, degustacja win).
Jeszcze w tym roku planowane są weekendowe szkolenia dla sommelierów, adresowane głównie do restauratorów oraz szkolenie z podstaw oceny degustacyjnej wina. Sztandarowym projektem PAW będzie roczny kurs winiarski. Dla słuchaczy zaplanowano 320 godzin zajęć; spotykać się będą podczas 20 zjazdów. Kurs rozpocznie się w lutym, przed rozpoczęciem wegetacji winorośli, a zakończy się rok później egzaminem, w trakcie którego każdy z uczestników będzie musiał m.in. zaprezentować samodzielnie zrobione wino.
Partnerem organizacyjnym PAW jest Miasto Jasło, partnerem medialnym portal Nasze Winnice.
(Fundacja GALICJA VITIS)