terazJaslo.pl
BĄDŹ NA BIEŻĄCO
KULTURA | ROZRYWKA | EDUKACJA

Jasielskie produkty lokalne (zapowiedź)

Wszelkie lokalne smakołyki, zwyczaje i pamiątki, których nie można kupić w supermarkecie to wartości regionu, na bazie których Jasło chce kreować swój niepowtarzalny wizerunek.

Zapowiedź
(Kliknij na plakat, aby powiększyć)

Miasto przystąpiło do realizacji projektu „Promocja lokalnych produktów miasta Jasła” – Naszym głównym celem jest promocja regionu poprzez lokalne produkty lokalne, z którymi utożsamiają się mieszkańcy – mówi Andrzej Czernecki, burmistrz Jasła. – Takie produkty muszą być produkowane w sposób niemasowy i przyjazny dla środowiska, z surowców lokalnie dostępnych – dodaje burmistrz.

Wśród nadesłanych zgłoszeń wyłoniono tylko kilkanaście najbardziej charakterystycznych produktów. W kategorii Produkt żywnościowy znalazły się: jasielskie wino, nalewka wiśniowa, orzechówka jasielska, bułka zwykła „wodna”, kiełbasa dębowiecka. W kategorii Potrawy: zaciórka z banią (dynia), pierogi z kaszą gryczaną, pierogi pszenno-razowe z kapustą, placek z jabłkami, placki kapuściane „Szandorki” oraz żur lisowski. Kategoria Rękodzieło i rzemiosło: ceramiczna pamiątka z Beskidu Niskiego, haft krzyżykowy stosowany do zdobienia strojów ludowych, obrusów i makatek oraz koronka klockowa. W kategorii Inne usługi najbardziej charakterystycznym produktem została uznana enoturystyka czyli zwiedzanie winnic Podkarpacia. Kategoria Produkty niematerialne, artystyczne: Okółka jasielska – tradycyjny obrzęd ludowych przyśpiewek z terenu powiatu jasielskiego i tańca oraz utwory poetyckie lokalnych twórców ludowych.

Wystawa tych produktów odbędzie się 31 sierpnia i 1 września w Aptece Łukasiewicza, ul. Rynek w sobotę (godz. 11 – 16) i w niedzielę (godz. 11-13 i 14-16).

Umowę o dofinansowanie projektu Miasto podpisało w listopadzie 2012 roku, a sam projekt współfinansowany jest ze środków Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy w ramach Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/ Tradycyjnego/ Ekologicznego – NGO, JST. Wartość projektu wynosi 24 tys. zł, z czego 20 tys. zł stanowi dotacja ze środków Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy.

(UMJ)

Czytaj również
Close
Back to top button