Kulinarne podróże w bibliotece
Z czego składa się przepis kulinarny? Od czego zacząć przygotowanie dania? Co to jest plan przyjęcia i jak je przygotować? Na te i inne pytania próbowali odpowiedzieć uczestnicy projektu „Dobre maniery drogą do kariery” realizowanego przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Jaśle z/s w Szebniach.
Kolejne spotkanie rozpoczęliśmy od przypomnienia sobie zasad zachowania się przy stole a następnie wyruszyliśmy w podróż do innych, czasem odległych państw, gdzie te zasady są nieco inne niż u nas w Polsce. Młodzież pracując w grupach odgrywała scenki o kulturze jedzenia w innych krajach. Między innymi dowiedzieliśmy się, że w krajach azjatyckich pochwały gospodyni za wspaniałą ucztę nie są mile widziane a koczownicy z Kaukazu przy posiłku śmieją się i mówią z pełnymi ustami.
Następnie każda z grup miała za zadanie przygotować i przedstawić pozostałym uczestnikom plan przyjęcia urodzinowego. Narodziły się świetne pomysły m.in.: „Przyjęcie w Stumilowym lesie” „Czarno na białym” czy „Owocowy raj”. Gdy już plan przyjęcia był gotowy uczestnicy zabrali się do tworzenia menu. Tu też popisali się dużą wyobraźnią i pomysłowością.
Drugie spotkanie w tym miesiącu poświęcone było deserom. Uczestnicy z pomocą Ewy Łakomiec przygotowali pyszne gruszki w sosie budyniowym. Spotkania odbyły się 17 i 29 kwietnia w bibliotece oraz w domu ludowym w Szebniach
Projekt realizowany jest w ramach programu „Równać szanse 2013” Polsko Amerykańskiej Fundacji Wolności administrowanego przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży.
(GBP w Jaśle z/s w Szebniach)