terazJaslo.pl
Podążaj za nami
INFORMACJE

V Gminna Biesiada Artystyczna w Cieklinie

W sobotę odbyła się jubileuszowa piąta edycja Gminnej Biesiady Artystycznej w Cieklinie, zorganizowanej przez Regionalne Stowarzyszenie Folklorystyczne „Wrzos” w Dębowcu oraz wójta gminy Dębowiec Zbigniewa Staniszewskiego. Występom zespołów ludowych towarzyszył konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim była wigilia.

V Gminna Biesiada Artystyczna w Cieklinie
Występ zespołu folklorystycznego Kaśka z Dębowca. Więcej zdjęć z biesiady w naszej fotogalerii.
Fot. © terazJaslo.pl / DAMIAN PALAR

Agata Pucykowicz, prezes Regionalnego Stowarzyszenia Folklorystycznego „Wrzos” w Dębowcu podkreśliła, że impreza ma na celu rozwijanie działalności środowiskowej poprzez integrację kół gospodyń wiejskich, zespołów oraz indywidualnych osób kultywujących ludowe tradycje muzyczne i taneczne oraz integrację lokalnej społeczności.

Chodzi o prezentację dawnych kulinariów i obyczajów z tym związanych i również prezentacje artystyczne, żeby zespoły pokazały co potrafią i co jeszcze pamiętają po swoich przodkach. – powiedziała.

Podczas biesiady można było zasmakować wszystkich potraw, które kojarzą się nam z tradycyjną wieczerzą wigilijną. Były: żur na zakwasie z grzybkami, barszczyk czerwony z grochem, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ze śliwkami, ryba, pieczone chleby z różnymi dodatkami czy kompot z suszonych owoców.

Dzisiejsza impreza poświęcona jest wieczerzy wigilijnej. Wszystkim nam wydaje się, że potrafimy pięknie ugotować, pamiętamy dawne potrawy, ale jakże wielu z nas nie stosuje się do tych reguł. Zapominamy o maszczonym grochu, zapominamy bardzo często o „czornej zupie grzybowej”, przestawiamy się na ryby w tej chwili bardzo modne. My pokazujemy, jak powinna wyglądać wieczerza wigilijna, a jest to trzynaście obowiązkowych potraw. Potraw maszczonych olejem, względnie odrobiną masła i przede wszystkim kompot ze suszek, co jest zakończeniem wieczerzy. Chcemy też pokazywać jak się należy zachowywać przy wigilii. To nie jest tak, że robimy wiele huku, awantur, z niczym się nie liczymy, ludzie wymieniają uwagi zbyt głośno. Dzień wigilijny to wielka świętość i wewnętrzna łaska, która na człowieka spływa, jeżeli on potrafi oddać się temu nastrojowi. – opowiada Agata Pucykowicz.

Degustowali wszyscy zaproszeni goście, jednak szczególnie „wyczulona” na zapach i smak serwowanych dań była tego dnia komisja konkursowa, której przewodniczył ksiądz Roman Grądalski, kustosz Sanktuarium Matki Bożej Saletyńskiej w Dębowcu. W ocenie konkursowych kulinariów pomagali mu: Stanisława Szudy-Mroczka (firma cateringowa Trafunek w Dębowcu), Józef Biernacki (prezes Jasielskiego Klubu Motorowego i Ratownictwa Drogowego), Zbigniew Kurleto (Fundacja Klubu Szefów Kuchni, mistrz kucharski), Bartłomiej Gawlak-Kubik (Stowarzyszenie Polskich Barmanów), Artur Kotański (mistrz kucharski), Henryk Kyc (Stowarzyszenie „Jedność” z Łęk Dukielskich), Małgorzata Piotrowska oraz Zofia Kasperek (Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie).

Profesjonalne jury ocenia nasze potrawy, bo ja mówię tak: mamy się bawić, mamy biesiadować, ale ważne dla nas jest, żebyśmy z tego pożytek wynieśli. A pożytek będzie wtedy, kiedy jurorzy nas ocenią, poradzą, wytkną uchybienia, które się już potem nie powtarzają. Są tutaj „sławy” naszej kuchni regionalnej i polskiej, bo są wybitni kucharze z Fundacji Kucharzy Polskich, mamy wśród nas przedstawicieli Urzędu Marszałkowskiego, którzy na co dzień zajmują się organizowaniem tego rodzaju imprez i przeprowadzają konkursy na wyższym szczeblu. Ja bazuję zawsze na tych, którzy obserwują nasz region, czyli umieją dokładnie gotować to, co powinno być dla nas obecne przy wigilii. – podkreśliła prezes stowarzyszenia „Wrzos”.

Dzięki życzliwym sponsorom oraz przyjaciołom stowarzyszenia „Wrzos” laureaci konkursu otrzymali nagrody finansowe oraz okolicznościowe podziękowania ze strony miejscowego samorządu.

Pierwsze miejsce: Regionalne Stowarzyszenie Folklorystyczne „Wrzos” w Dębowcu
Drugie miejsce: KGW Wola Dębowiecka
Trzecie miejsce: KGW Radość
Pierwsze wyróżnienie: KGW Duląbka
Drugie wyróżnienie: KGW Dzielec
Trzecie wyróżnienie: KGW Wola Cieklińska
Wyróżnienia równorzędne: KGW Majscowa, KGW Łazy Dębowieckie, KGW Folusz, zespół folklorystyczny „Kaśka” (całość), zespół folklorystyczny „Kaśka” (grupa męska), KGW Pagórek, KGW Cieklin

Podczas biesiady, którą prowadził Wojciech Tomkiewicz, wójt gminy Dębowiec Zbigniew Staniszewski, na wniosek Regionalnego Stowarzyszenia Folklorystycznego „Wrzos”, nagrodził dwie osoby „za zaangażowanie i wkład pracy w rozwój i szerzenie kultury ludowej w naszym regionie”: Zofię Chrzan oraz Władysława Świątka.

Damian Palar
d.palar@terazjaslo.pl

Back to top button