terazJaslo.pl
BĄDŹ NA BIEŻĄCO
KULTURA | ROZRYWKA | EDUKACJA

„Studnia kulturalna JDK”: czekoladowy wieczór

Ponad 150 osób wzięło udział w kolejnym spotkaniu z cyklu Studnia Kulturalna JDK (23 marca br.), które tym razem poświęcone było czekoladzie. Zainteresowanie było znacznie większe, ale ilość miejsc ograniczona.

Studnia kulturalna

Trzy godziny z mistrzem świata cukierników Markiem Bargiełem i jego współpracownikami minęły jak jedna chwila. Miłośnicy czekolady poznali jej historię, właściwości i tajemnice produkcji. Zobaczyli jak i z czego w cukierni Santos powstają ręcznie robione praliny (na zakończenie pokazu zostali nimi poczęstowani), barwnikami spożywczymi malowali czekoladowe pisanki, spróbowali znakomitej czekolady na gorąco i zostali obdarowani próbkami czekoladowych wyrobów z laboratorium czekolady firmy Santos: wykonaną ręcznie pralinką w kształcie serca, skórkami pomarańczy oblanymi białą i ciemną czekoladą oraz próbkami używanej w cukierni, prawdziwej belgijskiej czekolady białej, mlecznej i ciemnej, w formie pastylek.

Marek Bargieł zaczął od przedstawienia historii firmy Santos, założonej przez jego ojca w 1974 roku. – Mój ojciec był pierwszym karmelarzem na Podkarpaciu. W latach 50. XX wieku uczył pracowników Liwocza robić krówki. W 1974 roku, zakładając firmę był sam, miał do pomocy 5 uczennic – mówił. Dziś Santos zatrudnia ponad 100 osób, ma m.in. sieć 11 sklepów (m.in. w Rzeszowie, Warszawie i Jaśle), własną przetwórnię owocowo-warzywną, w której produkuje komponenty do swoich wyrobów i plantację róż, na konfitury różane.

Uczestnicy spotkania obejrzeli dokumentalny film o uprawie kakaowców w Ghanie i przetwarzaniu zebranego ziarna, wysłuchali krótkiego wykładu na temat historii i cech kakao oraz wytwarzanej z niego czekolady oraz zostali zaproszeni do wspólnego malowania 46-kilogramowej pisanki, odlanej z czekolady w cukierni Santos. – Jest to największa pisanka jaką można zrobić w Polsce – mówił Marek Bargieł, tłumacząc, że forma, z której ją odlano została wyprodukowana w Belgii i jest największą formą, wykonaną przez fabrykę, produkującą różne szablony na pralinki i czekoladowe figurki.

Pisankę, do której pomalowania przyłożyło rękę kilkadziesiąt osób, cukiernicy z Santosa ozdobili wspaniałą, kolorową kokardą z karmelu i napisem „Wesołych Świąt”, a szef firmy przekazał ją jaślanom na ręce dyr. JDK, podobnie jak linię najnowszych czekolad „Sztuka kwadratu” firmy Santos.

Na początku spotkania piosenki o czekoladzie zaśpiewali soliści JDK Justyna Ciołkosz i Hubert Reczek, wprowadzając miły nastrój, a na zakończenie wszyscy chętni mogli porozmawiać z mistrzem oraz z bliska przyjrzeć się przywiezionym przez cukierników eksponatom, wśród których były owoce kakaowca, półprodukty do wyrobu czekolad, pralinek i innych łakoci, gotowe wyroby i akcesoria używane do ich wytwarzania.

(JDK)

Back to top button