terazJaslo.pl
BĄDŹ NA BIEŻĄCO
ZAPROSZENIE
KULTURA | ROZRYWKA | EDUKACJA

Na początek czar herbaty – „Studnia kulturalna” w JDK

Zaskakujące smaki, niezwykłe aromaty i kolory, interesująca opowieść Romana „Ahmeda” Viška, właściciela „Czajowni” na krakowskim Kazimierzu, snuta przy dźwiękach orientalnej muzyki w tle, to „Wieczór herbacianych sekretów”, który odbył się w Jasielskim Domu Kultury.

Studnia kulturalna. Fot. Jasielski Dom Kultury
Roman “Ahmed” Višek.
Fot. Jasielski Dom Kultury

Spotkanie zainaugurowało cykl „Studnia kulturalna”, w ramach którego do JDK będą zapraszane interesujące osoby, mogące coś wyjątkowo ciekawego przekazać innym. – Chcemy, żeby te wieczory były odskocznią od codziennych problemów. Żebyśmy razem spędzali czas zdrowo, bezstresowo, w oderwaniu od mniej lub bardziej trudnych spraw dnia codziennego – mówiła, rozpoczynając spotkanie Krystyna Kasprzyk, dyrektor JDK.

Na początek JDK odwiedził Roman „Ahmed” Višek, prowadzący od 2006 roku herbaciarnię „Czajownia” przy ul. św. Józefa na Kazimierzu w Krakowie. Podczas prawie czterogodzinnego spotkania przybliżył on blisko czterdziestu zainteresowanym osobom niezwykły świat herbat. Snując wciągającą opowieść o zwyczajach związanych z uprawą krzewów herbacianych i produkcją herbat w różnych rejonach globu, jednocześnie przygotowywał do degustacji wykwintne gatunki herbat, trudno dostępne nawet w ekskluzywnych sklepach. Goście spotkania mieli okazję spróbować siedmiu wyjątkowych herbat, o zaskakujących smakach zdecydowanie odbiegających od uznawanych powszechnie za smak tego napoju oraz poznać tajniki ich parzenia. Na przykład herbaty zielone powinny być zaparzane w temperaturze najwyżej 80 stopni Celsjusza. Najlepiej używać do parzenia specjalnych naczyń, a gotowy napar przelewać przez bambusowe sitka do czajniczków i rozlewać do czarek. Ile herbaty użyć do przygotowania porcji napoju jest sprawą indywidualną; każdy powinien to dostosować do własnego gustu, zasada ogólna jest jednak taka, że lepiej za mało niż za dużo. – Jeżeli napar jest za słaby, jeszcze da się go jakoś wypić, jeżeli okaże się za mocny, może się nie dać, bo będzie na przykład zbyt cierpki – mówił Roman „Ahmed” Višek – A w piciu herbaty chodzi o to, żeby się nią delektować, smakować. Choć niektóre z herbat niektórym ludziom nigdy nie będą smakować.

Mówił też o właściwościach herbaty i żartował, że ma ona znakomite właściwości odchudzające: jeżeli wypije się ją zamiast coś zjeść.

(JDK)

Back to top button