Kultura | rozrywka | edukacja

Jak na pierogi, to tylko do Tarnowca

Bogata oferta różnych rodzajów pierogów oraz potraw regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, a do tego kiermasz rękodzieła artystycznego, przegląd kapel ludowych oraz wiele konkursów i zabaw dla najmłodszych. To wszystkie atrakcje, jakie towarzyszyły niedzielnemu Festiwalowi Smaków Regionalnych w Tarnowcu. Imprezie patronowała medialnie nasza Redakcja.

Przez całe niedzielne popołudnie przez miejscowy stadion sportowy przewinęły się setki gości, a wśród nich nie tylko mieszkańcy okolicznych miejscowości, ale również Jaślanie, którzy na zakończenie tegorocznych wakacji przyjechali odpocząć od codziennego miejskiego zgiełku. Organizatorzy imprezy zapewnili wszystkim coś dla ciała i coś dla ucha. Tegorocznej edycji Festiwalu przyświecało hasło „pierogi” i w Tarnowcu można było ich spróbować aż kilkanaście rodzajów, od tradycyjnych, po pszenne i razowe. Wszystkie przygotowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całej gminy.

Pierogi są jednym z podstawowych dań dawniej. W tej chwili w niewielu domach są już rarytasem. Mając telefony z Krosna, Rzeszowa, Dębicy, Tarnowa, ludzie mówili, że na co dzień niestety tych pierogów już nie mają. Współczesne gospodynie albo zapomniały, albo nie mają po prostu czasu na robienie tych pierogów. Nasze panie, które wspólnie wymyśliły z pracownikiem od kultury Bartłomiejem Smyką pomysł pierogów, chciały zaprezentować wszystko, co potrafią. – mówi Bogusław Wójcik, wójt gminy Tarnowiec.

Na imprezę przygotowano aż kilka tysięcy pierogów. W ciągu niespełna trzech godzin trwania Festiwalu, wszystkie zostały sprzedane. Organizatorzy, widząc ogromne zainteresowanie zarówno ze strony mieszkańców gminy, jak i przyjezdnych gości, planują organizację kolejnych edycji Festiwalu, jeszcze z większym rozmachem. W przyszłym roku mają to być naleśniki i ewentualnie kluski. Wszystko zależy od pomysłowości pań z Kół Gospodyń Wiejskich.

Zostawiam to paniom. Nie chcę zabierać głosu i dyktować, co mają robić. One wiedzą najlepiej. Koła Gospodyń Wiejskich są naturalnym naszym zapleczem tego typu dlatego, że straże pożarne są od porządku, koła gospodyń są właśnie od promowania tego, co potrafią. Czyli od ubiorów i od jedzenia, które najlepiej potrafią. Naturalną siłą było to, że musieliśmy się sprzymierzyć. One zaproponowały tą formułę, one zaproponowały to, żeby były pierogi. Także z kim innym można było rozmawiać o pierogach. – podkreśla Bogusław Wójcik.

Festiwalowi Smaków Regionalnych towarzyszyły również występy kapel ludowych. Na scenie zaprezentowali się: „Kamfinioki”, „Piasty”, „Haczowianie” i zespół „Kadencja” z Chorkówki. Na straganach ustawionych na stadionie sportowym w Tarnowcu prezentowali się przedstawiciele rzemiosła ludowego ze swoimi wyrobami: wikliniarskimi, hafciarskimi, szkłem artystycznym i ceramiką.

Mówi Bogusław Wójcik, wójt gminy Tarnowiec (posłuchaj)

SERWIS FOTO:

Damian Palar
d.palar@terazjaslo.pl

Opinie: 2

Back to top button